Back

Alles over pruiken: Waar moet je op letten?

Alles over pruiken: Waar moet je op letten?

Vrouwen kunnen een pruik dragen om verschillende redenen. Het eigen haar kan te wensen overlaten, je hebt behoefte aan meer haarlengte of wilt gewoon graag experimenteren met verschillende kapsels of haarkleuren. In dit blog lees je alles over pruiken, weaves en braids en waar je op moet letten wanneer je een pruik gaat kopen.

Pruiken en haarwerken

Pruiken van echt haarwerk

Pruiken kunnen gemaakt zijn van echt en synthetisch haar. Beide pruik soorten hebben voor- en nadelen. Als je voor een pruik van echt haar gaat, moet je er rekening mee houden dat het haar extra verzorging nodig heeft. De kleur van het haar moet eens in de zoveel tijd opgefrist worden. Dit komt omdat zonlicht de haarkleur kan aantasten. Ook dien je het haar te wassen. Het haar kan namelijk, net zoals het haar op je hoofdhuid, gespleten punten krijgen. Helaas groeit het haar van een pruik niet aan, dus om te voorkomen dat je vaak naar de kapper moet om de gespleten punten aan te pakken, en hierdoor haarlengte verliest, dien je het haar goed te verzorgen. Gelukkig hebben we bij A&F Cosmetics de beste verzorgingsproducten voor echt haarwerk.

Het voordeel van echt haarwerk, is dat het permanent bevestigd kan worden op je hoofdhuid. Ook kun je ermee slapen en kun je hitte op het haar gebruiken, waardoor je het kan föhnen, krullen en stijlen. 

Synthetische pruiken

Pruiken van synthetisch haar kunnen niet bewerkt worden met warmte. Je kunt een pruik van synthetisch haar dus niet föhnen, krullen en stijlen en je moet ook oppassen wanneer je bijvoorbeeld een hete oven opent of pasta afgiet. Ook is een pruik van synthetisch haar gevoelig voor wrijving, je kunt er dus niet mee slapen. Het grootste voordeel van synthetisch haar is dat het makkelijk in model blijft, je hebt er dus een stuk minder omkijken naar dan bij een pruik van echt haar.

Vrouw met roze pruik

Lace wigs

Lace wigs zijn speciale pruiken met een gaasachtige stof, waarbij elk haartje individueel met de hand in het gaasje wordt aangebracht. Hierdoor krijgt de pruik een ontzettend realistische look. Het grootste voordeel, en dit mis je vaak bij reguliere pruiken, is dat de haarlijn erg realistisch oogt. Je kunt lace wigs makkelijk stijlen en er verschillende kapsels mee maken. In hoeverre dit natuurlijk oogt, hangt af van het soort lace wig dat je gebruikt. Zo is bij een lace front wig alleen de voorkant van lace gemaakt, de achterkant heeft dan de vorm van een traditionele pruik. 

Bij een full face wig is de gehele kap van lace gemaakt. Met de full lace wig kun je het haar opsteken en stylen zoals je dat zelf wilt. Hoe je het haar met een full lace wig ook styled, het zal er natuurlijk uitzien. Je hebt lace wigs van natuurlijk haar en van synthetisch haar.  

Weaves

De term weave is een algemene term voor een haarstuk waarbij het haar is vast geweven in een koord. Een weave kan gemaakt zijn van echt haar, synthetisch haar of een mix van de twee. Weaves worden gebruikt om het haar te verlengen en te verdikken. Weaves kunnen in het haar bevestigd worden door middel van microrings of door het haar vast te vlechten op het hoofd en daar de weaves in vast te naaien. 

Het haar van een weave gaat zo’n zeven maanden mee. Daarna moet de weave vervangen worden. Elke zes weken moet de weave opnieuw gezet worden, omdat het haar van de weave natuurlijk niet meegroeit met het natuurlijke haar. 

Vrouw met crochet braids

Crochet braids

Crochet braiding is een techniek voor het vlechten van het haar waarbij haarverlengingen aan het natuurlijke haar worden gehaakt met een klinkhaak of haaknaald. Met crochet braids kun je makkelijk van haarstijl veranderen én bescherm je je natuurlijke haar tegen invloeden van buitenaf. Bij crochet braids wordt het natuurlijke haar eerst gevlochten in cornrows en daarna wordt de haarverlenging in het haar gevlochten. Er zijn veel verschillende stijlen van crochet braids beschikbaar. 

Faux ponytail

Voor een snelle haar verandering kun je ook kiezen voor een paardenstaart die je bevestigt aan je natuurlijke haar. Op deze manier krijg je makkelijk een volle en lange paardenstaart.

De faux ponytail of clip in ponytail is perfect als je voor bijvoorbeeld een avond uit of speciale gelegenheid je haar in een volle, lange paardenstaart zou willen. Zo’n volle, lange paardenstaart geeft een chique uitstraling en wekt de illusie dat je heel veel haar hebt. De faux ponytail kun je in je haar klikken door eerst een paardenstaart te maken van je eigen haar. Vervolgens klik je het haarwerk in de paardenstaart die je hebt gemaakt, achter het elastiek in je haar en draai je één pluk van het haarwerk om de staart heen, zodat je eventuele haakjes of klittenband verdoezelt. Vervolgens kun je bobby pins gebruiken om het haarwerk nog beter vast te zetten.

Verzorging van je pruik of weave

Om je pruiken en haarwerk mooi te houden, is het belangrijk om goede producten te gebruiken. Zo blijven je pruiken en haarwerken het allermooist. Zo heb je bijvoorbeeld de juiste shampoo’s en conditioners nodig. En bijvoorbeeld haarolie om gespleten punten in je pruik van echt mensenhaar te voorkomen. 

Voor synthetisch haar is het af te raden om normale shampoo’s en conditioners te gebruiken, omdat de stoffen in deze producten te heftig kunnen zijn voor het synthetische materiaal. Voor haarwerken van echt haar kun je wel reguliere shampoo’s en conditioners gebruiken, bijvoorbeeld de Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil Strengthen & Restore Shampoo voor stijl haar en de Pretty Curly Girl Peppermint Fresh Co-Wash voor haar met krullen. 

A&F Cosmetics verkoopt verschillende producten om je pruiken en weaves te verzorgen en mooi te houden, zoals de BioSilk Silk Therapy. Ook wanneer je op zoek bent naar adhesives of removers voor pruiken of haarwerken, kun je terecht bij A&F Cosmetics. Neem snel een kijkje in de webshop en shop al je haarwerk benodigdheden!